Koučovat, trénovat, nebo vyhodit?

Když poklesne výkonnost lidí, začínáme často přemýšlet, jak své lidi motivovat. Někdy se to podaří, ale jindy ne, ať děláme, co děláme. Možná jsme svou energii plýtvali zbytečně, špatným směrem. Nabízíme vám tip, jak lépe prokouknout, co se vlastně děje.

Znáte vzorec V = f (S.M.P)? Je to teoretická poučka, která pro nás ale může být hodně praktickým pomocníkem. Říká, že výkon (V) = součin schopností (S), motivace (M) a pracovních podmínek (P). Jak s ním můžeme pracovat? V tabulce si ukážeme různé varianty, proč poklesl výkon našeho týmu.

  1. 2. 3. 4.
Schopnosti ANO ANO NE NE
Motivace ANO NE ANO NE
Pracovní podmínky NE ANO ANO ANO

1. varianta: Můj člověk má schopnosti i motivaci. Něco ale vázne v oblasti pracovních podmínek. Tady je to na zamyšlení pro nás samotné a je dobré být upřímní. Vytváříme mu dobré pracovní podmínky? Umíme ho přiměřeně zaplatit? Má ten člověk dobrého šéfa? Nemáme v týmu někoho, kdo nám v něm škodí? Nepomohla by nějaká systémová změna? Nepomohlo by přeřazení člověka do jiného týmu? Nebráníme mu my sami, aby dělal dobře svou práci?

2. varianta: Můj člověk má schopnosti, pracovní podmínky jsou také v pořádku. Chybí mu ale motivace. Je to krátkodobé, nebo dlouhodobé? Dá se ještě nějaká motivace vzbudit? Snaží se i on, nebo nechává jen nás, abychom ho motivovali? Nedělá stereotypní práci? Nepomohlo by dát mu jiný typ úkolů? Neděje se něco doma, co je pro něj těžké? Nestačilo by na pár dní přimhouřit oči, než se dá dohromady? Nepomohlo by koučování, aby znovu našel ve své práci smysl a rozjel se?

3. varianta: Pracovní podmínky jsou v pořádku a náš člověk je i motivovaný. Něco mu ale nejde, vázne něco v oblasti schopností. Máme možnost ho to doučit? Nepomůže mu třeba školení, trénink? Nebo přiřazení ke zkušenějšímu kolegovi, kterého bere jako vzor? Nebo by to zvládl i formou samostudia? Pak mu ale na to musíme dát i čas.

4. varianta: Náš člověk pokulhává ve schopnostech a není ani motivovaný, navíc dlouhodobě. Nepomáhá ani naše snaha ho motivovat, nepřijímá ani naši zpětnou vazbu, je přesvědčený, že pracuje dobře. Kolik času nám zabere to, že na něj myslíme, řešíme ho? Chceme takového člověka v týmu? Nebo se poohlédneme po někom, kdo na sobě chce pracovat a kdo pro náš tým bude přínosem? Výkon člověka není všechno, ale když ho vůbec nemůžeme očekávat, za co ho platíme?

Ani tento článek není vyčerpávající, ale věřím, že si z něj dokážete vytáhnout to, co je pro vás důležité a obohatit si ho o vlastní zkušenosti. Držím palce, aby se vám dařilo vést své lidi správným směrem.

Autor článku: Jiří Daníček